RESONERA
På den här sidan ska vi gå igenom vad ett resonemang är för något och hur just du kan utveckla dina resonemang.
”Du måste utveckla dina resonemang!”.
Du har säkert hört din lärare säga att du måste utveckla dina resonemang.
Vet du vad det är eller vad det ens betyder?
Vad är ett resonemang?
Resonemang är som ett pussel. Du ska sätta ihop pusselbitarna i ditt huvud för att kunna förstå eller komma fram till något. Det handlar om att tänka igenom olika idéer, fakta och tankar för att kunna dra slutsatser eller förklara varför något är på ett visst sätt. För att göra ett resonemang i SO så måste du använda dig av fakta, logik eller argument för att kunna förklara dina tankar eller slutsatser. Alltså förklara vilka pusselbitar du har och hur de passar ihop.
Vad är skillnaden mellan enkelt och ett utvecklat resonemang?
Ett enkelt och ett utvecklat resonemang kan skilja sig på många olika sätt. Din lärare bedömer dina resonemang utifrån vad hen förväntar sig av dig utifrån frågan du ska svara på, din ålder, kursen du läser och vad som förväntas av dig att utifrån dina faktakunskaper.
Vad är ett enkelt och utvecklat resonemang?
Ett enkelt resonemang är ofta enkelt för att man inte konkretiserar, att svaret är för generellt, att det saknas olika perspektiv eller att man inte använder fakta.
För att bygga ett resonemang så kan man faktiskt tänka på vissa saker som kan göra ditt resonemang bättre.
- Ämnesspecifika och relevanta begrepp (ord som har med ämnet att göra)
- Faktorer (det är pusselbitarna, det frågan frågar efter)
- Exempel (använd fakta eller verkliga exempel till det du skriver)
- Perspektiv (att se saker från olika håll, exempelvis individ- och samhällsperspektiv)
- Samband (visa hur saker hör ihop. Alltså att visa hur dina pusselbitar passar ihop)
- Problematisera (Att visa något från fler sidor, exempelvis är din fördel endast en fördel eller kan det finnas några negativa sidor?)
Var noga med att läsa den fråga du ska resonera kring. Vissa frågor kanske frågar om fördelar och nackdelar. Andra frågor kanske frågar om hur en sak och påverkat en annan. Vad frågan frågar efter är alltså mycket viktigt att förstå för att förstå vad du ska resonera kring.
Att bygga resonemang
”Ditt resonemang saknar djup”
Du kan säkert ha hört dina lärare säga att ditt resonemang saknar djup eller att det saknar bredd. Men vad menar läraren med det?